UNIÓ MUSICAL D’AZTENETA I FILÀ CIDS
La Filà Cids i la Unió Musical d’Atzeneta han creat tots dos plegats un tàndem necessari i molt fructífer des de l’any 1973 quan aquesta agrupació musical de la veïna població d’Atzeneta es va convertir en la banda oficial de la nostra Filà. Anteriorment els Cids havien estat acompanyats per diferents bandes de música com per exemple la banda de Ràfol, amb la qual la Filà va utilitzar uns timbals per primera vegada a tot el bàndol cristià per a fer l’entrà. Més endavant a partir dels anys seixanta la Filà va estar acompanyada per la banda «El delirio» de Gorga. Però van ser col.laboracions curtes en el temps fins arribar al 1973 on es va iniciar aquesta llarga relació amb els amics de la Banda d’Atzeneta què arriba fins als nostres dies.
Des d’aquell moment les dos institucions conviuen durant tot l’any als actes de la Filà, així com a tots els actes dels Cids durant la trilogia festera.
Tant a la Filà com a la pròpia banda existeix una estima especial entre els músics i els festers, una estima sincera de germanor i bonhomia que es pot observar a qualsevol moment. De fet hi ha músics de la Banda que no poden concebre les Festes sense els Cids, així com hi ha festers a la Filà que en el moment que escolten música festera els apareix a la seua ment els amics de la nostra Banda.
Perquè tots som una gran família, els d’Atzeneta i els Cids, que fins i tot es pot dir que hem creixcut junts al llarg del temps i on sempre ha existit una molt bona harmonia que s’ha sabut mantindre generació rere generació i que de segur continuarà al llarg del temps a les generacions venideres.
I es per això que la relació ha sigut tan fructífera que inclús es pot parlar de mutua simbiosi, ja que els Cids han dut als músics meravelles festeres creades i escrites per a la Filà, com és «Tino Herrera» del mestre Blanquer, així com els d’Atzeneta han aportat als Cids al llarg del temps consells de marxes cristianes i sobretot pas-dobles sentats o dianers per a que la Filà puga lloir per sempre més a la seua Festa.
Bons exemples d’aquestos consells els trobem primerament a la marxa cristiana «Apóstol poeta» del mestre Ferrero que els músics d’Atzeneta van proposar als Cids per sustituir la també fantàstica i coneguda marxa «Zoraidamir» del contestà José Pérez Vilaplana que en aquell temps era molt interpretada a l’entrà de cristians i per tant resultava un poc repetitiva per al benvolgut públic de la «Filà dels mirons».
Un altre bon exemple d’aquestes recomanacions les podem observar als propis pas-dobles dianers, com per exemple el cas del pas-doble «El Fusteret» de Manuel Boscá, mític per als Cids i que a dia d’avui es considera el pas-doble «oficial» d’arrancà de diana a la Filà.
També uns anys enrere trobem una altra recomanació amb el pas-doble «Palomar en fiestas» obra del que va ser director de la Banda allà cap als anys 80 Vicente Guerrero i amb el que la filà va arrancar Diana durant uns anys. A més a més aquest pas-doble de Guerrero va ser guardonat amb el «Primer premio de pasodobles» al Certamen del primer centenari de música festera.
Per tant i per totes aquestes coses i moltes altres que els més majors de les dos entitats de segur que recorden sols podem dir:
GRÀCIES UNIÓ MUSICAL D’AZENETA,
VISCA LA NOSTRA BANDA!!
Filà Cids